Friday, March 10, 2017

Opor dan Sambal

Hari ni aku kongsi apa aku masak hari ni. Memang hampir setiap hari pun aku masak untuk keluarga aku, tapi hari ni aku nak cuba satu resipi baru.

Aku selalu dengar kawan2 aku kata makanan jawa yang sedap ialah opor dan ungkep.  Aku dah try masak ayam ungkep. Memang sedap. Cara masaknyanya pun mudah. Cuma tak berkuah... jenis masakan kering jer. Anak2 aku yang makan ala mamak penang kuah banjir ni memang tak berapa setuju kalau aku masak lauk begitu.

So hari ni kawan aku Anis Tokey Kek kongsikan dengan aku resipi Opor Ayam. Resipi ni dia Google je dan dah try buat .. memang sedap kata nya.



Mujur pun semua bahan ada kat rumah. Apa lagi aku pun mula memasak sambil belek resipi hihihi. Untuk pertama kalu aku menggunakan setengah ekor ayam. Cukuplah untuk makan berempat malam nanti. Tengahari aku makan berdua jer dengan Abah. Seketul sorang cukuplah. Ayam ni sengaja aku potong kecil2 supaya mesra rasanya apabila digoreng dan direnihkan dalam kuahnya.

Tak pedas langsung .. manis bawang dan gula tu yang
 terasa. Asam pun tak digunakan dalam resipi ni

Nak buat sayur apa yer?? belek punya belek jumpa terung ungu yang gemuk. Freshhh jer. Hrmm buat sayur belacan le. Sebab opor ni tak pedas aku bubuh cili padi dalam sayur ni. Berdesing pedas terung masak belacan ku.



Resipinya mudah jer .... 2 biji cili merah + 2 biji cili padi + 2 ulas bawang merah + 2 sudu besar ikan bilis dan sedikit belacan. Tumbuk separa lumat dan tumis sampai naik bau. Tambah air .. sikit je tau. Masukkan terung gaul2 sampai agak layu. Renjiskan kicap manis. Aku tak letak garam sebab belacan dan ikan bilis tu dah masin.


Jommm makan dengan nasi panas2... yummy.

No comments: