Thursday, December 9, 2010

Kek Prune Sedap

Sangat semerbak semasa keluar dari oven

Kek ini terasa gebu dan agak lembab

Ini kek kegemaran keluarga. Resipi ini aku cilok dari Kak Jah, kakak iparku. Suami dan anak-anak suka sangat makan kek ni, sekali Kak Jah hidang, clear piring. Hidang lagi, clear lagi. Sampai aku naik malu. Jadi aku minta resipi, buat sendiri dan makan puas-puas.

Kek ini digemari sebab rasanya yang masam-masam manis, tak terasa muak untuk dimakan.

Bahannya

1 kotak mix fruit big sister
1 tin Goldenchurn butter (guna yang dalam tin. Tin akan digunakan semula sebagai penyukat bahan kering yang lain)
1 tin gula perang (aku kurangkan kepada 3/4 tin sahaja)
1 suku (1/4) tin tepung gandum } ayak bersama baking powder
2 camca teh baking powder }
1 peket (454 gm) prune tanpa biji (rebus sebentar dan lenyek hingga halus)
8 biji telur ayam (asingkan puteh dan kuning)
4 gm hirisan badam (jika suka)
4 gm hirisan halua kundur (jika suka)
1 camca besar susu pekat
1 camca teh esen vanilla

Cara Memasak

1. Sediakan loyang pembakar dan panaskan ketuhar
2. Pukul puteh telur dengan kelajuan tinggi sehingga ia menjadi ringan. Cara memastikan ianya telah sedia, terbalikkan mangkuk pemukul tadi, puteh telur tidak akan jatuh. Asingkan puteh telur ini ke dalam bekas lain.
3. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
4. Masukkan telur kuning satu persatu dan pukul hingga sebati.
5. Masukkan susu pekat dan esen vanilla dan gaul lagi hingga sebati.
6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselangseli dengan buah-buahan. Gaul lagi hingga sebati. Waktu ini juga boleh dimasukkan puteh telur tadi.
7. Setelah sebati, masukkan ke dalam loyang dan bakar untuk tempoh antara 1 jam hingga 1 jam 15 minit. Untuk pastikan kek telah masak, ianya akan melekang dari tepi loyang pembakar. Gunakan lidi untuk memeriksa bahagian tengah kek samada telah masak. Sekiranya lidi itu bersih berminyak, itu tandanya kek telah cukup masak.

Semasa proses membakar ini, baunya ... fuhhhh, sungguh semerbak.

Apa lagi, semua bersedia untuk nyam-nyam.

No comments: